Ce trebuie să știi despre ”taxa pe lux”, supranumită Robin Hood. Cum te afectează găselnița populistă a PSD-ului, cât este de utilă, de fapt

de: Alexandru Puiu
18 01. 2024

În loc să încurajeze mediul antreprenorial din România și să susțină mediul de afaceri competitiv care, la rândul său, sporește numărul angajaților și aduce mai mulți bani în economia locală, singura măsură la care s-a gândit Guvernul coaliției PSD – PNL este să ”explodeze” taxele și impozitele, pe care ANAF-ul oricum nu face o treabă foarte bună în a le colecta.

În 2024 se introduce taxa pe lux, pe o perioadă de cel puțin 5 ani. Aceasta se referă la o suprataxare în cazul mașinilor și imobilelor scumpe, pe baza unei declarații ce trebuie completată și depusă la ANAF de către, probabil, ”bogații” României. Măsura a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2024.

Citește și: Țările cu cele mai mari și cele mai mici taxe pe mașini: Cât scoți din buzunar dacă ești șofer în Europa

Taxa pe lux, introdusă de la 1 ianuarie 2024

În România anului 2024, autoritățile de la București au introdus suprataxare autoturismelor și imobilelor scumpe. În ceea ce privește definiția noțiunii de scump în acest context, vorbim de un impozit de 0,3% din suma care depășește 2,5 milioane de lei, în cazul proprietăților imobiliare, adică aproximativ 500.000 de euro, și 375 de mii de lei, adică 75.000 de euro pentru mașini, conform Adevărul.

Aceasta este o consecință a Legii 296/2023 de la finalul lunii octombrie care a introdus o serie stufoasă de modificări Codului Fiscal din România, inclusiv un așa numit impozit special pentru imobile și mobile de valoare mare. Partea un pic ciudată este că, deși mecanismul de taxare pare bătut în cuie și a intrat deja în vigoare, Fiscul nu a stabilit încă modelul și conținutul declarației care ar trebui completată de posesorii proprietăților care se încadrează în indicatorii financiari de mai sus.

Citește și: Codul Fiscal 2024 vine cu taxa pe lux. Cum sunt taxați românii pentru mașini scumpe și locuințe luxoase

Cine ar trebui să plătească taxa pe lux

În conformitate cu Legea 296/2023, impozitul special se va aplica din 2024 pentru casele și mașinile scumpe, urmând să fie achitat de către:

  • persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au în proprietate/ proprietate comună clădiri rezidențiale situate în România dacă valoarea impozabilă a clădirii depășește 2.500.000 de lei (~ 500.000 de euro);
  • persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/ înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 de lei (~ 75.000 de euro). Impozitul se datorează pe o perioadă de cinci ani începând cu anul fiscal în care are loc predarea-primirea autoturismului sau pentru fracțiunea de ani rămasă până la împlinirea perioadei de cinci ani de la această dată pentru cele la care predarea-primirea autoturismului a avut loc anterior.